Sociale media echt sociaal?

De termen social media of sociale media worden vaak verkeerd begrepen. Tijdens een cursus merkte één van mijn collega-cursisten merkte op dat mensen die veel op sociale media zitten, vaak helemaal geen sociaal gedrag vertonen. Ik schrok van de vraag. Social media gaat daar niet over. Social staat namelijk voor het kunnen in dialoog gaan m.a.w. een interactie aangaan met diegenen die posts plaatsten. Verwacht echter niet dat mensen die actief zijn op sociale media meer sociaal voelend zijn dan diegenen die geen gebruik maken van social media. Dit wordt vaak misbegrepen.

Sociale media Social media marketing marketingpartnerHet sociale aspect van sociale media zit volgens ons meer in de sociale controle die kan ontstaan op sociale pagina’s. Doordat fans en volgers deelnemen aan conversaties n.a.v. het plaatsen van een post, ontstaat er naar mijn mening een interessante vorm van sociale controle. Gebruikers wikken en wegen hun woorden meestal goed. Zo ontstaat het fenomeen van ‘iedereen is een held’ op sociale media. Indien iemand zwaar over de streep gaat kunnen fans, volgers en abonnees zwaar sanctioneren zoals bv. defrienden of ontvolgen. Of indien nodig een en ander doorspelen aan bevoegde instanties.

Verwacht echter niet dat mensen die actief zijn op sociale media meer sociaal voelend zijn dan diegenen die geen gebruik maken van social media. Misschien logisch maar dit wordt toch vaak verkeerd begrepen.

Een interessant artikel over sociale controle en de rol van social media in opiniestukken.nl

Heb je vragen rond social media marketing? Aarzel dan niet ons te contacteren! We helpen je verder en kijken samen met jou naar de mogelijkheden. Ontdek onze subsidieëerbare SEO-opleidingen. We bieden ook een opleiding specifiek over marketingstrategie voor e-commerce aan.