SEO URL-optimalisatie voor PrestaShop

URL's in PrestaShop zijn niet standaard op de meest SEO-vriendelijke manier georganiseerd. Vooral het tonen van ID's in de URL zorgen voor niet mooi gestructureerde URL's. Hier lees je meer over PrestaShop URL-optimalisatie en hoe je dit het beste aanpakt.

In dit artikel vind je twee grote aanpassingen die de structuur van URL's optimaliseren.

EDIT: De volgende module biedt beide aanpassingen in 1 aan: https://addons.prestashop.com/nl/url-omleidingen/19643-advanced-seo-friendly-urls.html
Je kan dit artikel nog steeds gebruiken om beide modules apart beter te begrijpen. Zo kan je de nieuwe combo-module ook beter implementeren op je webshop.

1. PRODUCT ID's IN PRODUCT- EN CATEGORIENAMEN

Standaard toont Prestashop het product- of categorie ID van de bijhorende pagina in de URL.
Voorbeeld categoriepagina:

SEO URL

Voorbeeld productpagina:

SEO URL

Naast het feit dat het ID-nummer geen meerwaarde heeft op SEO vlak, zien we ook dat het ID-nummer in de categoriestructuur verdwijnt bij een productpagina. Dit heeft tot gevolg dat de product-URL niet afbreekbaar is. Als we de URL van in het voorbeeld nemen, zou de pagina /nl/subsubcategorie/ niet gevonden worden.

We verwijderen dus best de ID uit de URL-structuur.
Prestashop heeft een betalende module (€59,99) ontwikkeld die het nodige hiervoor doet: https://addons.prestashop.com/nl/seo-zoekmachineoptimalisatie-vermelding/25758-seo-performance-url-cleaner.html?utm_source=back-office&utm_medium=push-addons&utm_campaign=back-office-NL&utm_content=download

BELANGRIJK: wanneer we de ID uit de URL verwijderen, moet elke pagina op shop een verschillende "vriendelijke url" hebben. Pagina's met dezelfde vriendelijke url, zullen maar naar 1 van die twee pagina's kunnen doorverwijzen.
De PrestaShop-module hierboven voorziet ook een handige check op duplicate URL's zodat je ze snel kan aanpassen indien nodig.

2. VOLLEDIGE CATEGORIESTRUCTUUR WEERGEVEN

Standaard toont Prestashop maar 1 categorie in de URL van een (sub)categorie of productpagina. Voor SEO redenen is het interessant om de volledige boomstructuur van categorieën in de URL te hebben. Met twee acties kunnen we dit oplossen.

A) Ga via "Instellingen > SEO & URL's" naar het stuk "Schema's van URL's". Wijzig vervolgens het schema van de URL's voor product en categorie naar de gegevens zoals in het screenshot.

PrestaShop URL-optimalisatie SEO webshop website

B) Om de wijziging van het URL-schema effectief door te voeren, hebben we de volgende gratis module nog nodig: https://github.com/Ha99y/PrestaShop-modules-CleanURLs

BIJKOMEND: Een productpagina neemt de categoriestructuur in zo'n URL over van de standaard categorie waaraan hij toegewezen is. Zie de screenshot voor een visuele weergave.

PrestaShop URL-optimalisatie SEO webshop website