PrestaShop URL-optimalisatie voor SEO

PrestaShop URL's worden niet automatisch op de meest SEO-vriendelijke manier georganiseerd.  Vooral de getoonde ID's in de URL's zorgen voor niet mooi gestructureerde URL's. In dit artikel behandelen we twee manieren waarop je aan PrestaShop URL-optimalisatie kan doen.

1. Product ID's in product- en categorienamen

Prestashop toont standaard het product- of categorie-ID van de bijhorende pagina in de URL.
Voorbeeld categoriepagina:

Schermafbeelding_2017-06-26_om_12.08.42.png

Voorbeeld productpagina:

Schermafbeelding_2017-06-26_om_12.11.51.png

Behalve dat het ID nummer geen meerwaarde heeft op SEO vlak, zie je ook dat het ID in de categoriestructuur verdwijnt bij een productpagina. Dat heeft als gevolg dat de product-URL niet afbreekbaar is. Als je de URL uit het voorbeeld neemt, zou de pagina /nl/subsubcategorie/ niet gevonden worden.

Je verwijdert dus best de ID uit de URL-structuur. PrestaShop heeft een betalende module (€59,99) ontwikkeld die het nodige hiervoor doet.

BELANGRIJK: Wanneer je de ID uit de URL verwijdert, moet elke pagina op je shop een verschillende "vriendelijke URL" hebben. Pagina's met dezelfde vriendelijke URL, zullen maar naar één van die pagina's kunnen doorverwijzen. De zonet vermelde PrestaShop module voorziet gelukkig ook een handige check op duplicate URL's, zodat je ze snel kan aanpassen indien nodig.

2. Volledige categorie structuur weergeven

Standaard toont PrestaShop maar één categorie in de URL van een (sub)categorie of productpagina. Omwille van SEO redenen is het interessant om de volledige boomstructuur van categorieën in de URL te hebben. Met 2 acties kan je dit oplossen.

1) Ga via "Instellingen > SEO & URL's" naar het stuk "Schema's van URL's". Wijzig het schema van de URL's voor product en categorie naar de gegevens zoals in het screenshot.

prestashop url optimalisatie url-optimalisatie webshop website

2) Om de wijziging van het URL schema effectief door te voeren, heb je deze gratis module nodig.

BIJKOMEND: Een productpagina neemt de categoriestructuur in zo'n URL over van de standaard categorie waaraan hij is toegewezen. Zie screenshot voor een visuele weergave.

prestashop url optimalisatie url-optimalisatie webshop website

Twee in één

Vind je beide manieren van PrestaShop URL-optimalisatie interessant? Tegenwoordig bestaat er ook een module die beide aanpassingen aanbiedt in één! Je vindt deze module hier.

Heb je nog meer vragen over de SEO-optimalisatie van je website? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij kijken je website en webshop graag na!